Deckarförfattare C T Karlsson kommer ut med Högt fall, den andra delen i Falkenbergsmorden
Hon tar deckarundret till Halland
Hästar. Ekonomi. Geologi. Falkenberg. Författare. Det låter som svaren på baksidan av ett frågesportskort, men är ett urval från C T Karlssons meritförteckning. Nu är den Hallandsbaserade författaren högaktuell med den andra delen i Falkenbergsmorden – Högt fall utgiven på Bokfölaget SOL.
Vad har Ystad, Fjällbacka, Sandhamn och Falkenberg gemensamt? Jo, numera är samtliga småstäder skådeplatser för fiktiva mord. Den andra delen i deckarsviten Falkenbergsmorden av C T Karlsson inleds med att en familjefar anmäls försvunnen. Snart kallas polisen till den ståtliga Morups Tånge fyr där det verkar ha skett en dödlig olycka. Kriminalinspektören Kajsa Rudolfsson och hennes kollegor vid Falkenbergspolisen inleder förundersökningen. När utredarna som bäst arbetar med både försvinnandet och fallolyckan hittas en man död i en segelbåt i hamnen i Glommen.
”Miljön kring Falkenberg är en fantastisk utgångspunkt och det sägs att du ska gräva där du står. Jag bor själv i Glommen, under långa hundpromenader hittar jag bra mordplatser, fyndplatser och gömställen i omgivningarna”, säger författaren C T Karlsson.
Falkenbergsmorden – Högt fall utforskar vad som händer när hämnd infekterar människor. Falkenbergsborna börjar hemsökas av mörka händelser i det förflutna, sakta men säkert sammanvävs nutid och dåtid.
”Jag skulle säga att storyns styrka är karaktärsutvecklingen. En rad angelägna ämnen tacklas, allt ifrån ledarskap till barnlöshet. Jag har gjort väldigt mycket i mitt liv, jag har inblick i en rad discipliner och har ett vetenskapligt intresse i grunden, vilket hjälper mig att hitta informationen jag behöver för storyn. Under researchprocessen har jag haft kontakt med Rättsmedicinalverket i Göteborg, haft en kontaktperson hos polisen i Falkenberg och även dragit nytta av en bekant som är polis”, berättar C T Karlsson.
De första raderna i deckarsviten Falkenbergsmorden skrevs 2012 under en sömnlös natt på en segelbåt i Västindien. Havet bjöd på det som båtfolk kallar krabbsjö: korta, höga vågor som är ett åbäke för småbåtar. Dessutom hade C T en bråkig rygg som gjorde sömnigheten obefintlig.
”Jag tänkte, här kan jag ju inte stå hela natten. Så jag hittade ett litet anteckningsblock där jag skrev de första punkterna. Dagen därpå fortsatte jag skriva på flyget tillbaka mot Kastrup. Jag hade bestämt mig för att skapa ett liv som jag ville leva. Och jag ville skriva”, konstaterar hon.
Fram tills den insikten hade C T Karlsson samlat inget mindre än en trippelexamen. Stora delar av tonåren tillbringades i Mexiko (pappan jobbade på ett svenskt företag som byggde de tidiga Apple-fabrikerna i Latinamerika). Som 17-åring flyttade C T hem till Sverige och utbildade sig till ridlärare, därefter gjorde hon en helomvändning och blev ekonom. Efter otaliga år inom bankvärlden samt två barn senare utbildade hon sig till geolog och adderade en fyraårig forskarutbildning ovanpå det. Inte nog med det, hon utbildade sig till dykinstruktör samtidigt. Förståeligt nog kändes det som att pluggandet stod henne upp i halsen.
”Under doktorandtiden blev jag till sist så mättad på alla faktaböcker! Så jag började läsa feelgood, ofta med en komisk tvist. Men jag föll för deckarna, Henning Mankell gjorde att jag fick upp ögonen för genren. Spänningsmomentet tilltalar, sedan gillar jag att försöka komma under huden på rollfigurerna som mördar, att försöka förstå hur någon kan göra en till synes oförståelig handling.”
Efter geologitiden gick C T Karlsson in i den skånska sfären kring entreprenörskap och innovation. Parallellt plundrade hon alster ur det svenska deckarundret, med ett extra gott öga åt drottningarna Maria Lang, Emelie Schepp och Sofie Sarenbrant. Under dessa år jobbade C T som regionchef, projektledare och senare även konsult: mellan 2012 och 2014 drev hon eget konsultföretag inom affärs- och ledarskapsrådgivning. Men C T hade bestämt sig. Hon skulle ta farväl av hemstaden Lund för att starta drömlivet i halländska Glommen, strax norr om Falkenberg.
”Sedan tolvårsåldern har jag närt drömmen om att bli författare. Så fort det vankades uppsatser på den svenska skolan i Mexiko så skrev jag kilometerlånga texter, och jag har länge skrivit texter för mig själv utan att visa upp det för andra. Min filosofi är att aktivt göra valen som leder till drömtillvaron. Sedan år 2014 är jag författare på heltid och lever mitt drömliv i Glommen varje dag”, säger hon.
Skrivdatorn är uppställd med en vy över den halländska kustlinjen och den ikoniska fyren Morups Tånge. Hundarna springer runt i den välpåtade trädgården, här bor också maken Anders som hon gifte sig med 2008. Fritiden tillbringas gärna i stallet där westernridning står på schemat. C T Karlsson är nu en av många duktiga föfattare utgivna på Bokförlaget SOL.
”Just nu finns material till ca sju delar av Falkenbergsmorden, lite beroende på hur återkopplingen från läsarna ser ut och hur länge karaktärerna är roliga att umgås med. Jag är både stolt och hedrad att få ingå i Bokförlaget SOL's författarstall!”

En radio teaser på Radio P4 Halland
"Vi skrattar, gråter och skriver" - 176 min på Radio P4 Halland (vårt inslag ca 13 min in)
C T Karlsson
Box 4018
311 04 Glommen
Tfn 072-7196038
kontakt "at" forfattarectkarlsson.se
Fotograf: Pernilla T Dahnberg